Image
Top
Navigation
2 december 2015

Flowers are red

over creativiteit en 21h century skills

Flowers are red

Flowers are red

Een paar dagen voor Sinterklaas… in huis wordt er druk geknutseld aan surprises en gesleuteld aan gedichten. Ik hou er van…

Maar ik weet dat het ook anders kan.  Surprises waarbij je je afvraagt hoeveel aandeel kind, en hoeveel aandeel van de ouders je ziet.  Of mijn eigen zoon die na amper 5 minuten zwoegen de hulp van internet inschakelt om te helpen bij het dichten.

Creativiteit bij kinderen… Ik vind het vaak zo verrassend en mooi hoe kinderen op hun manier kijken naar de wereld, en ons laten zien hoe het ook kan. De school zou een plek moeten zijn waar je als kind jouw kijk kan laten zien, en kan laten groeien.De opdracht van het onderwijs zou dan zijn om  het eigen denken en orginaliteit te stimuleren, de creativiteit te laten groeien.

Gelukkig krijgt het belang van creativiteit steeds meer nadruk. Niet voor niets wordt het vaak als eerste vaardigheid genoemd in de rijtjes met 21th century skills. En er zijn het afgelopen schooljaar weinig schoolplannen geschreven waarin het onderwijs in de 21 th century skills niet als ontwikkelpunt is opgenomen.

Creativiteit …het bedenken van nieuwe ideeen en deze kunnen uitwerken en analyseren

Maar ik schrik soms ook. Ik schrik wanneer ik nog steeds voorbeelden zie  van knutselactivtiteiten waar precies is voorgekauwd wat en hoe je iets moet maken zodat het eindresultaat zichtbaar aan een lijntje in de klas hangt: 25 vrijwel identieke -vaak platte-  werkjes.  Ik schrik wanneer ik hoor hoe de poging van een kind om er binnen de kleine speelruimte van de opdrachteisen nog een eigen draai aan te geven – ” mag ik ook …? ” met een beperkend en snel uitgesproken nee simpelweg de kop wordt ingedrukt.

Als dat nog altijd de realiteit is, is dan het realiseren van de 21 th century ambities niet een hele grote stap?

Mij werd pijnlijk duidelijk dat het lied Flowers are red van Harry Chapin qua muziek misschien gedateerd is (want typisch jaren 70 ) maar dat zijn tekst, het verhaal dat hij verteld nog altijd relevant is.

Quote Harry chapin

Daarom een kleine opdracht. Heb jij ook zo’n lijn hangen, herken je iets, neem dan even de moeite om naar dit gezongen verhaal te luisteren.

Flowers are red